Polak na mieście jada kilka razy po miesiącu, a wybierając restauracje kieruje się głównie cenami. W tej sytuacji opinie znajomych i rodziny są dużo istotniejsze niż opinie blogerów bądź krytyków kulinarnych - wynika z badania "Polacy o jedzeniu na mieście". Zdecydowanie najczęściej wybieraną potrawą jest na naszym portalu... kebab.
Jak czytamy w raporcie ARC Rynek i Opinia, 86 procent badanych deklaruje, że przynajmniej raz w miesiącu jada na mieście. W najwyższym stopniu liczną grupę stanowią wam, którzy jadają na mieście kilka razy w miesiącu (35 procent), najmniej liczną ci, którzy jadają każdego dnia (3 procent).
Najczęściej na mieście jadają jednostki do 34. roku istnienia, z dużych miast wyżej 500 tysięcy mieszkańców.
Źródło: ARC Sektor i Opinia Raport "Polacy o jedzeniu na mieście"
Jakie potrawy
To nie koniec podwyżek cen żywności. Pesymistyczna prognoza na grudzień
Polacy za wytworne uważają jedzenie sushi, dań kuchni azjatyckiej oraz potraw wegetariańskich, jednak na jak dzień wybierają kebab (40 procent), kuchnię polską (29 procent) i pizzę (23 procent).Co piąta postać za jedzenie za mieście płaci nie więcej niż 20 złotych. Aż 65 procent osób twierdzi, że ich rachunek za pożywienie na mieście wynosi między 21 a 50 złotych. Nieliczni (14 procent) opłacają powyżej 50 złotych.
Ponad połowa badanych, bo 56 procent deklaruje, że z jedzenia na mieście korzysta bez szczególnej szansie, tylko wtedy, kiedy odczuwa głód. Często wskazywanymi okazjami do spożywania posiłków w mieście są kolacja z partnerem lub spotkanie wraz z przyjaciółmi czy rodziną.
Źródło: ARC Zbyt i Wyrok Wysokość minionego rachunku
Jak powstaje z badania, 54 procent Polaków uważa, że jest duża różnorodność lokali, po których można coś skonsumować, jednak co czwarta jednostka jest zdania, że lokali jest za mało. Selekcjonując restaurację Polacy kierują się przede wszystkim ceną potraw (90 procent). Ponadto, dużo bardziej ufają opiniom dzinki i znajomych na temat wiadomego miejsca niż krytykom czy blogerom kulinarnym.
W badaniu, przeprowadzonym metodą CAWI w sierpniu tego roku, wzięło udział 516 jednostek, które w ciągu niedawnych 3 miesięcy przynajmniej jednego razu spożywały posiłek "na mieście".